Kleine doelen = Grote Resultaten

Vorige week had ik een coachingsgesprek met Sanne. Sanne schaamt zich erg voor de kilo’s die ze te veel meedraagt en wil hier samen met mij verandering in brengen. Ik vroeg aan Sanne: ‘Wat is iets kleins dat je de komende twee weken op kan pakken (ter bevordering van je leefstijl) en waarvan je zeker weet dat je over twee weken tegen mij kan zeggen dat het gelukt is?’ Ze benoemde dat ze elke dag wel een rondje kon gaan wandelen🚶‍♀️. Hoelang? 30 minuten. En weet je zeker dat je over twee weken kan zeggen dat dit gelukt is? Ik zag haar twijfelend🤔 kijken. ‘Dat weet ik niet zeker, maar ik ga het wel proberen.’
-

Als mens zijn wij geneigd om (extreem) grote doelen te stellen, want als we ergens aan beginnen, dan willen we zo snel mogelijk resultaat📈. Dit zorgt ervoor dat wij doelen opstellen die we wel voor even vol kunnen houden, maar niet voor de rest van ons leven.

Op maandag besluiten deze vrouwen om alles weer op te pakken: minimaal 10.000 stappen🚶‍♀️ zetten, niet meer snoepen🍬 en elke avond een gezonde maaltijd🥕🥦. Meestal lukt dit de maandag nog wel, maar de kans is erg groot dat er dinsdag of woensdag één klein dingetje niet lukt. Die chocolade die toch te verleidelijk was… Je voelt je een totale mislukkeling, weer niet gelukt. Ik kan dit niet. En vervolgens laat je alles maar vallen en ga je nog meer balen van jezelf.
-

Aan Sanne vroeg ik: 'hoe kunnen we je wandeldoel zo maken dat je niet meer hoeft te twijfelen of je het wel of niet gaat halen?' ‘Drie avonden in de week moet lukken.’ Welke avonden? ‘Maandag, woensdag, donderdag.’

De kans is nu al een stuk groter dat als ik Sanne over twee weken spreek, dat het wel gelukt is. En ze mag zeker meer dan drie avonden wandelen. Maar dat zien we dan als bonus✨️.

Als we haar oude doel hadden behouden, dan was de kans groot dat het niet elke avond gelukt was en hierdoor baalt ze steeds van zichzelf, omdat ze dan weer niet haar doel behaald heeft. Door kleine doelen te stellen zorg je ervoor dat je veel meer succesmomenten🥳 hebt, waardoor je het wandelgedrag op lange termijn veel beter vol kan houden.


*San​ne is niet haar echte naam.

Vorige
Vorige

Waarom je niet hetzelfde moet blijven doen.

Volgende
Volgende

Vooruitdenken: mijn redder in de keuken